Yhdessä enemmän, tutkien ja oppien

Ideasta hankkeeksi

ÄlyAsema on paikallisten toimijoiden eli Tiedetilan ja Pihlajaveden Aseman yhdessä ja Suomen älykkäin kylä –kisan kautta syntyneen ÄlyPihlajan hengessä hahmottelema yhteistyöhanke. Hankkeen tarkoitus on rakentaa yhteistyötä Pihlajavedellä vaikuttavien yhdistysten, yritysten ja kyläläisten välille ja sitä kautta tukea paikallisen kyläkoulun toimintaa.

Kuulumme yhteen: kylä + koulu = kyläkoulu.

Sanotaankin, että kyläkoulu on kylän sydän – kylä hengittää ja elää koulun kautta. Kylätien varressa seisova koulurakennus symboloi jatkuvuutta ja kertoo kylän elinvoimaisuudesta. Koulun toimintaa tukemalla, tuetaan samalla kylän elinvoimaisuutta. Lapset huomaavat, että yhteistyössä on voimaa. Autamme toisiamme, etsimme ja tutkimme yhdessä.

Hankkeen tavoitteena on perustaa oppimista tukeva paikka, jossa opetusta voidaan toteuttaa elämys- ja seikkailupedagogiikan menetelmin. Keskiössä ulkona oppiminen ja metsäopetus. Samalla suunnitellaan malli, jonka avulla kylä voidaan liittää mukaan kyläkoulun toimintaan.

Hanketta on tarkoitus pilotoida Pihlajavedellä. ÄlyAsema rakennetaan Pihlajaveden koulun läheisyyteen, siten että hankkeen kautta voidaan tuottaa resursseja koulun opettajien vapaasti hyödynnettäväksi ja että paikka olisi helposti sekä kyläläisten, että koululaisten saavutettavissa.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen jälkeen suoritetaan palautekysely hankkeeseen osallistuneiden kesken ja arvioidaan hankkeen jatkomahdollisuuksia. Lisäksi laaditaan toimintasuunnitelma, jota seuraamalla samankaltainen kokeilu voitaisiin käynnistää myös jollain toisella paikkakunnalla. Miltä kuulostaisi esimerkiksi koulujen välinen yhteistyö, jossa oppilaat vaihtaisivat keskenään kokemuksia ulkona oppimistaan asioista ja ilmiöistä?

Hanketta voisi laajentaa esimerkiksi luomalla ÄlyAsemien verkoston, jossa muutkin koulut perustaisivat ÄlyAsemia omien juttujensa ja projektiensa ympärille, omia vahvuuksiaan esiintuomalla. Lasten tuotoksia voisi esitellä vuosittain yhteisessä gaalassa. Verkostoa voisi myös jatkossa laajentaa maakuntaan, Suomeen tai jopa kansainvälisesti. Vain mielikuvitus on rajana!

KIINNOSTUITKO?

Mikäli kiinnostuit hankkeesta, pysy kuulolla, lue blogiamme ja seuraa meitä somessa. Jos haluat osallistua hankkeeseen, niin ota yhteyttä hankkeen vetäjiin.

Yhteystiedot:

  • Juha Käppi (juha.t.kappi@gmail.com)
  • Kari Kotiranta (tiedetilallinen@gmail.com)