lokakuu 1, 2020

ÄlyAsema rakentui Pihlajavedelle

ÄlyAsema rakentui Pihlajavedelle

Noin 8 kuukautta sitten olimme tekemässä kenttätutkimusta Keuruun Pihlajaveden Kalliopuron luonnonsuojelualueen läheisyydessä. Tutkimme kiviä ja kantoja, samalla yläpuolellamme leijuvaa dronea ihmetellen. Ajatus tutkimusasemasta keskellä aarniometsää kiehtoi, mutta vaati samalla lukuisten suunnitelmien tekemistä, kuten tarvittavien dokumenttien toimittamisen rakennusvalvontaan.

Kevään COVID-19 epidemia ja sen myötä tiukentuneiden rajoitusten vuoksi alkanut kotikoulu omalta osaltaan esti oman kylän koululaisten osallistamisen rakennushankkeeseen, kuten myös suurempien talkoiden järjestämisen kyläläisten kesken. Tiedetilallisten Kari ja Tuula Kotirannan sekä heidän taustajoukkojensa uurastuksen ansiosta hanke kuitenkin eteni hirsi hirreltä ja ruuvi ruuvilta kohti toivottua päämäärää. ÄlyAsema rakentui Pihlajavedelle.

Vasta valmistunut ÄlyAsema on kuin luokkatila metsässä. Entisen Karimon kyläkoulun koulunpenkit saavat uuden elämän tutkimusaseman penkkeinä.

Syyskuun viimeisenä päivänä Pihlajaveden ala-aste teki opettajineen tutustumisen ÄlyAsemalle. Koululaiset kävelivät koululta noin 1.5 km päässä sijaitsevalle Kotirannantielle, joka johdatti lapset Kotirannan vanhan riihen jälkeen Purolan luontopolun päähän. ÄlyAseman käyttöönoton yhteydessä perustettava Purolan luontopolku on pituudeltaan noin 400 metriä ja se kulkee vanhaa metsäpolkua myöten läheisen Kalliopuron luonnonsuojelualueen halki Purolan vuokratalon raunioille, jonne myös ÄlyAsema rakentui.

Kalliopuron veden korkeus vaihtelee vuodenajan mukaan ja siinä liikkuu myös kaloja! Puron yli menee silta ÄlyAsemalle saavuttaessa.

Kylällä käynnissä olevan Liikkuva kylä -hankkeen yhteydessä luontopolusta tehtiin kartta ja lisäksi polun varrelle pystytetään opasteita sekä QR-koodeja, joiden kautta polulla kulkija voi saada lisää tietoa polulla vastaan tulevista ihmeistä. Samalla reitti myös merkitään maastoon polun kohtaa osoittavien opasteiden avulla.

Purolan luontopolku on n. 400 m pitkä. Samalla reissulla voi vierailla myös läheisellä Koivurannan katajalla, joka on merkillisen suuri, yli 14 metriä korkea.

Purolan luontopolku kulkee vanhassa aarniometsässä, jossa näkyvyys puiden runkojen välistä ei ylety kovin pitkälle. Näkyvyyden rajoittuminen lähiympäristöön luokin aivan omanlaisensa tunteen polulla kulkijalle. Kun ei näe kymmenien metrien päähän, on kulkijan helpompi hidastaa ja keskittyä juuri sillä hetkellä ympärillä olevaan.

Innostuksen ja hämmästyksen värittämä ”Tuolla on joku mökki!” -huudahdus kaikui Purolanmäen ikimetsässä, kun ensimmäinen koululainen pääsi polulla riittävän lähelle ÄlyAseman huomatakseen. Rakennuksen ympäriltä on kaadettu vain välttämättömimmät puut, jolloin rakennus sulautuu erinomaisesti ympäröivään metsään. Lähistölle omia aikojaan kaatuneet puut rikkovat myös omalta osaltaan maisemaa, jolloin edessä nousevaa rakennusta on entistä vaikeampi havaita.

"Tuolla on joku mökki!" Pihlajaveden ala-asteen oppilaat saapuivat ÄlyAsemalle tutustumaan.

Ennen kuin viimeisetkin koululaiset olivat päässeet polkua myöten mökin edustalle, olivat ensimmäiset jo keksineet, että reilun metrin mittaista tukin pätkää voi käyttää sopivasti toisen tukin päälle asetettuna luonnon omana kiikkukeinuna. Mahtavaa!

Kun kaikki olivat paikalla, piti paikan emäntä Tuula Kotiranta koululaisille tervetuliaispuheen ja kertoi kuinka luonnossa käyttäydytään ja liikutaan. Samalla kokeiltiin mahtuvatko koko koulun oppilaat mökkiin sisälle sateensuojaan, ja hyvinhän se onnistui! Kaikille löytyi oma istumapaikka entisiltä Karimon kyläkoululta tuoduilta koulunpenkeiltä. Seuraavaksi koululaiset tutustuivat paikan vessaetikettiin ja opettelivat käsien pesua purovedessä. Tämän jälkeen olikin paras palkinto päästä nauttimaan Tuulan loihtimia retkieväitä, kunnes olikin sitten paluumatkan aika. Näin oli koululaisten ensimmäinen ÄlyAseman reissu takana ja toivottavasti monta vielä edessä.

Kaikki koululaiset mahtuivat sisälle istumaan ja opettajat odottivat ulkona sillä aikaa kun paikan emäntä Tuula Kotiranta piti puheenvuoron luonnossa liikkumisesta.
Opetustuokion jälkeen retkieväät maistuivat oikein makosilta.

ÄlyAsemasta on tarkoitus tulla kyläläisten ja koulun oma tutkimusasema metsässä. Oppimista tukeva paikka, jonne voi mennä ja jossa voi havainnoida erilaisia asioita ympäristöä ja luonnonilmiöitä seuraamalla. Varsinaisten rakennustöiden valmistuttua seuraava vaihe sisältää erilaisten laitteiden ja komponenttien rakentelua. Läheiseen ”hirvitorniin” on tarkoitus kiinnittää aurinkopaneeli, josta saadaan virtaa tutkimusaseman mittauslaiteille. Näillä mittauslaitteilla voidaan seurata esim. ilmanlämpötilaa, ilmankosteutta, ilmanpainetta, vedenkorkeutta tai metsäneläinten liikettä. Mittauslaitteiden tuottamaa data siirretään webiin ja tuodaan käyttäjän ulottuville esim. QR-koodin tai vastaavan tunnisteen avulla. Tällä tavoin luonnossa pysähtymällä ja ympäristöä eri menetelmin havainnoimalla, pyritään lisäämään kulkijan mielenkiintoa ympäristöä kohtaan ja sitä kautta kasvattaa myös ympäristötietoisuutta.

Luokkatilan sivulla on isot aukeavat pariovet ja ikkunat. Luonnon oma opetuskirja aukeaa suoraan edessä ja ÄlyAsema tutkimusasema tarjoaa tarvittavaa säänsuojaa.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin! ÄlyAseman virallisia avajaisia vietetään sunnuntaina 4.10.2020 klo 14. Tervetuloa!

Purolan luontopolun ja Koivurannan katajan reitin kartan voit ladata täältä.